Tuesday, December 29, 2009

Shortform ke.. Apa?


While waiting for dear to take me to the dentist, I was browsing the FB and few blogs.. Tetibe je ternampak beberapa perkataan ni..


LMFAO

XOXO

XD (ini word kahh?)
and ada few lagi..

Boleh tak nak cakap yang I don't geddit?

So, I did some research. Apa lagi.. google laa..

Then I found this.


[1] XOXO adalah HUGS AND KISSES where the O is kiss n X is the hugs or vice versa.

How come?

Siapa laaa yang reka ni kan? I just don't geddit~


[2] LMFAO adalah Laughing My Fat Ass Off.

Hurm.. this makes sense la jugak kan.. Tapi, sopan la jugak. Bole la digunakan untuk orang yang tak paham. Kalau marah kat dia n cakap LMFAO kat dia mesti dia senyum. Eh. Kejap. Ada tak orang cakap kat aku macam ni eh..

Er.. Ok. Tak de. Selamat... Kalau tak mesti aku senyum je. Tak paham.

But now dah paham.


[3] XD adalah boleh menggantikan LOL. Got it from here. Thanks urban dic. Sebab memang selalu aku guna ni..

Er.. emoticon ropenye.. alahai.. sian aku~



Ingatkan dengan ketidaktahuan aku pasal shortform2 ni adalah salah satu tanda-tanda yang aku adalah terlebih tua.. Hurmm..

Mungkin tak kot.. Kann...

Thursday, December 24, 2009

Bukan Senang Jadi Pengantin~


Dah lama tak bercerita pasal kehidupan orang-orang kahwin ni kan. Betul cakap Huda~ :)

Last few weeks adalah sangat sibuk dengan few things. And last weekend I managed to attend a 3-day-2-night wedding. It was soooooo tiring. Yeah seriously.

Tapi bukanlah kepenatan yang nak dikongsi di sini. Cumanya... tu la. Ada beberapa perkara yang bila dilihat dan diperhatikan akan menimbulkan sedikit rasa tidak senang hati. Pasal pengantin perempuan.

Kalau korang la kan sebagai pengantin perempuan, korang tau ke apa sepatutnya yang perlu korang buat? Sebenarnya bukan hanya sekadar tugas semasa majlis berlangsung, tetapi lebih kepada macamana korang nak adapt dengan new family.

Pernah tak korang terfikir?

Sebagai Pengantin Perempuan, apa tindakan yang paling sesuai sebelum, semasa dan selepas majlis berlangsung?

Tak ramai yang sedar apa yang dia buat sepanjang proses perkahwinan dia ni. Dari sebelum majlis, semasa dan selepas majlis. Semua mata-mata memerhatikan pengantin perempuan. Bukannya orang tak kisah sangat pasal pengantin lelaki, cuma.. ye lah.. biasanya kan ke orang akan menilai bride daripada groom..

Especially orang-orang tua. Mesti punya.. Masa proses kenduri ni la dorang nak menilai apa jenis orang yang sedara dia kahwin ni.. Jadi, apa sepatutnya korang buat? Ini hanya beberapa cadangan yang orang kata "common sense" la.. tapi ada jugak orang yang mungkin tak perasan. Or if korang ada pape nak tambah, please do so kat comment ok~

[i] jadi la peramah sikit.. Ini termasuk dalam setiap masa. Sebelum ke, semasa ke selepas ke. Korang memang kena peramah. Tapi berpada-pada. Jangan lebih-lebih. Kang orang ingat kita ni tak reti diam pulak. Maksud ramah adalah bertegur sapa la dengan saudara mara. Tak rugi pun.. Jangan la sombong dan berat mulut sangat..

[ii] ringan tulang. Ini paling penting. Memang la majlis tu adalah untuk meraikan korang. tapi jangan sesekali malas atau berat tulang. Tolong-tolong la pape yang patut. Especially sebelum dan selepas majlis. Kalau memang sebenarnya korang tannak atau tak sempat nak tolong pun, pegi laa buat-buat tanya ke.. buat-buat ambik berat ke. Yang penting korang ada di situ dan sudi menghulurkan bantuan. Jangan la nanti orang kata "Pengantin perempuan ni berat la. Dah la berat mulut, berat tulang pulak tu". Nak ke korang?

[iii] kenali sedara mara. Memang. Ini aku pun akui. Agak susah la kalau korang nak kenal semua orang dan ingat nama.. Dah la first time tengok muka-muka sedara tu kan. Takkan la sesaat je korang boleh terus ingat. Tapi agak-agak la.. Jangan sombong tak tentu pasal. Kena jugak show some respect. Belajar pelan-pelan untuk kenali sedara-sedara baru.. Kalau tak kenal semua, sekurang-kurangnya korang kenal siapa sedara terdekat yakni pakcik makcik dan adik beradik suami korang tu. This also applies for the groom. Untuk semua la sebenarnya ni.. So bila dah kenal tu rajin-rajin a korang pegi borak ke.. kenal-kenal dan mingle around.. tak payah la berkepit sangat dengan pengantin lelaki. You have your entire life to kepit dengan dia.. kan?

[iv] respect. Show some respect. Dengan semua orang. Tak kira siapa orang tu. Sedara ke tak sedara ke. Korang jangan main nak marah orang ke.. muka masam-masam ke.. Benda-benda yang menunjukkan ketidak-hormatan tu tak payah la korang nak tunjuk.. Time kenduri ni la time paling ramai sedara berkumpul. Ingat tu.. Takkan korang nak jatuhkan saham sendiri kan...

[v] Semasa majlis.. Jangan lupa.. Kita orang Malaysia. Penuh dengan adat. Orang perempuan yang penuh dengan sifat pemalunya. Sudah diajar dari kecik. Tak kira la apa bangsa kita. Melayu ke Cina ke India ke. Semua sama. Sifat pemalu ni perlu dikekalkan. Masa kita berarak menuju ke pelamin, ingat la. Tunduk kan kepala sikit.. Senyum sikit.. dan jangan la berjalan megah dan mendongak kepala seolah-olah hebat sangat korang ni.. Tak manis laa.. Jangan sengih. Cukup sekadar senyum. Senyum tu kan ke manis~ Dan jangan pulak masam. Macam kena kawen paksa pulak.. Eheh~

Basically menda-menda ini nampak mudah. Mesti korang rasa macam alaa.. ini semua orang pun tau. MEMANG. Tapi, ada jugak orang yang buat benda-benda ni.. Musykil kan?


Happy Birthday Cik Ian


Cik Ian is turning 25~ :D

So, dikesempatan ini kita nak ucapkan Happy Birthday Cik Ian.. This special poem is dedicated to you. Poem ini adalah disunting dari kawan aku~ Ngee.... Khas untuk Cik Ian.



"Happy Birthday" means much more than have a happy day.
Within these words lie lots of things I never get to say.
It means you're important friend first of all, then thanks for what have you do.
It means you mean a lot to me, and that I'm proud what u always do.

Happy birthday to my lovely friend!
Pleasure reigns as I these greetings send.
Your happiness should last till all things end!
Because you've been so sweet and understanding,
In toughest times you've made me laugh and smile =)
Rejoice in your own specialness awhile:
This I'm not requesting but demanding!
How else to make yourself the celebration,
Doing what does not come naturally?
Always your concern has been for me,
Yet now you must endure all the hardest things.

Happy Birthday Cik Ian!

Make a wish and give it wings,
Dreams of bright and beautiful things
Dance through all the fun filled hours
Don't forget to smell the flowers
Share some love and birthday cake
All life joys are yours to take
And when evening comes to view
Thanks your lucky stars you're you

But most of all, I guess it means
That I am wishing of you
on this very special day,

Happy Birthday Cik Ian!




I think I've said what I wanna say. So.. make a wish and live your dreams~


Hugs and kisses,

~wanmaisarah



p.s. Thank you so much for the present you gave.

Friday, December 11, 2009

Something Is Not Right, Somewhere

I feel there's a hole in here.
But I'm not too sure about the existence.
Something's not right.
Something is wrong.
Something is.. missing.
But I could not find what's missing.


This song is pretty cool and catchy~ Kann?


Your Love Is Blind
Ramzi feat Preeya Kalidas


(It's a female reply song to the actual "Ramzi feat Ash King: Your Love Is Blind)


You see me every time, never see me smile,
Some days I’m lonely, going crazy in my mind,
He leaves me every night by my self,
He messed my heart into the pieces that it melt,
He doesn’t really care how I feel,
I try to move on all, I feel is fear,
He told me that am worth much more
I just can’t walk out that door.

So baby tell my why you stick around
Always lonely and you only wear a frown,
He don’t treat you good and you know
The only thing left is far to go,
You shouldn’t live a lie with someone
When deep inside you know he ain't the one
I don’t know what to say no more,
I wanna see you out that door.

Darling can you see, what you do to me
I really don’t wanna see you cry,
Girl if you don’t know, it’s time to let it show
Don’t wanna see another tear in your eye
I can’t walk away
Let him go
Don’t know what he’s done to me
But I just can seem to move on
Girl your love is blind

You don’t understand that I’m scared
Scared that I may never love again
Don’t tell me it ain't true
No no no

I know that there is some there for you
Someone who will see that you are worth
An undiscovered treasure on this earth
Girl you know you worth much more
I wanna see you out that door.

Girl your love is blind
Girl your love is blind
So blind
Boy my love is blïnd.

Sunday, December 6, 2009

Mission Accomplished!



Akhirnya kita berada di penghujung tahun 2009 dah kan.. Rasanya macam baru je semalam tulis azam bagai untuk tahun 2009. Dah kena pikirkan apa target untuk tahun depan. Walaupun begitu, aku tetap berbangga, sebab apa yang aku impikan selama ni berjaya tercapai.

Macam yang korang tau, wanmaisarah adalah seorang yang sangat cintakan bola jaring. I have no idea why. So don't ask. Cita-cita aku untuk tahun ni adalah mengekalkan kejuaraan tahun lepas. Ini untuk sukan antara division je pun. Walaupun sukan ni bukan lah sehebat Sea Games ke Sukan Antara Negeri ke apa ke, tapi bagi aku, game ni lah yang paling penting sebab ini melibatkan division aku dan secara tak langsung melibatkan juga management. Apa lagi yang lebih penting daripada team sendiri dan juga moral support dari boss sendiri?

So.. last year was the first time aku join division ni. Dan kitorang menang. Tahun ni misi aku adalah mengekalkan kejuaraan. So... walaupun ada a lot of hardships, but it pays well~



: Defending Champ! :


I love everyone in my team. I have the best shooters, the best defenders, the magnificent midfielders and of course, i LOVE THE CROWD who never stop cheering us. The spirit shown makes us go wilder and wilder and wilder!

Thanks to all, and I really hope we still can be the champ for next coming years..


p.s. Lepas ni, untuk tahun 2010, target wanmaisarah adalah having a twin babies or a baby pun ok~ *praying hard*

Wednesday, December 2, 2009

Kemenangan

Kemenangan hakiki memberikan rasa kepuasan. Kepuasan yang teda tandingan dan mampu mengubah dunia di sekeliling kita. Kerana dari kepuasan, datangnya kebahagiaan..


Glory Glory Manchester United!

*big grin*


Berjaya menewaskan Spurs 2 - 0.

Wheee hooo..

(kita predict 2 - 1 ye Cik Ian. Sekali 2 - 0.. hohoho.. tamau marah-marah bakar ayam aa..)



Dan terima kasih Cik Ian kerana telah memilih kita sebagai pemenang Pertandingan Tulisan Cantik itew. Hohoho..

Semoga kemenangan berturut-turut ni akan berterusan untuk game penting on hujung minggu ni. InsyaAllah...



p.s. Semalam lepas tulis entri berbaur ketidakpuasan hatian, terus tido. Dan bermimpi adik ipar aku berumo 15 tahun bertunang. Apakah? Dan dihadiri pula oleh kawan-kawan lama aku. Haih.. how i miss them so~


Tuesday, December 1, 2009

How To Start A Conversation When You Have Nothing To Talk About

Cuba korang google tajuk ni. Gile banyak link yang keluar. Tapi, pernah tak korang terpikir nak baca?

Nope. Aku tak pernah kesah. Langsung. Kalau ada apa-apa function or majlis, aku main cakap je. Based on apa yang ada dalam kepala. Tapi tanpa kita sedari, sebenarnya adalah penting untuk kita berbual dengan orang, samada dengan orang yang kita kenal, orang yang kita tak kenal, orang yang selalu kita jumpa dan orang atau kawan-kawan yang dah lama kita tak jumpa.

Untuk kali ni, kita fokus pada "Apa Yang Kita Nak Bualkan Dengan Kawan-kawan Yang Dah Lama Kita Tak Jumpa"

Secara logiknya mesti yang first ditanya adalah:-

1. Apa khabaq... Lama sungguh tak jumpa hang.. Sehat kaa?

Then mula la berborak-borak. Anehnya, walaupun kawan yang kita jumpa tu takde la rapat sangat masa dolu-dolu, tapi bila dah jumpa ni, mesti akan tanya khabar punya. Padahal dulu korang tak kesah pun.. Ntah-ntah masa jumpa tu nama pun tak ingat. Kan? :)

2. Buat apa la ni? Keja kat mana?

Well.. ini semua soalan biasa saja..

3. Dah kawen dah?

Ini merupakan salah satu soalan yang agak tak sesuai untuk ditanya. Tapi kadang-kadang tu kita lupa diri. Mungkin sebab korang dah kawen masa tu, jadi sebok dok tanya samada orang lain dah kawen ke tak. Kan? Kalau korang dah umur 30 tahun, tapi tak kawen lagi, mesti korang tak sentuh punya bab-bab kawen-kawen ni... KAN?

Aci potong jari weyhhh~

Lepas soalan no.3 ni, mesti korang tanya soklan ni (Kalau jawapan adalah "DAH"):-

4. Bila kawen? Dah berapa orang anak dah?

INI ADALAH SOALAN MAUT YANG SEBENARNYA KORANG TAK PERLU TANYA PUN! Sama jugak macam tadi, orang yang tanya soalan ni, mesti sebenarnya dia dah ada 10 orang anak, atau sekurang-kurangnya satu orang anak dan dalam perut tu ada 1 lagi. Dan anak dia adalah cantik dan pandai. Padahal korang tak tau pun anak dia tu gile nakal. Hohoho (Ya. Aku keji. So?).

TAPI, kalau jawapan adalah "BELUM". Ini lah feedback yang biasanya orang cakap.

4. Ouh, ye ke.. Jodoh belum sampai la tu.. Tak pe.. ko kan muda lagi.. Muka cantik, gaji besar, mesti ramai orang suka. Tapi ko tannak kan? Eh, ke family tak restu ni..

Pastu ditambah lagi dengan "rempah-rempah" macam ni..

Tu la ko.. belajar tinggi sangat.. keje pun hebat sangat. Sampai takde orang yang berani nak masuk minang.. Dulu anak Pak Cik Leman Imam kampung kita tu nak kat ko, ko tolak. Sebab masa tu ko suka kat anak Tokey Balak kat kampung sebelah kan? Pas tu apa jadi eh? Dia kawen dengan orang lain eh? Tak pe.. ko tak payah laa dok tunggu anak tokey balak tu.. Sedangkan nabi pun ampunkan ummat~ Kawen ni semua ikut sunnah nabi.. Kita kena kawen. Baru la ikut sunnah..


Menyampah tak? Menyampah. Sangat.


Yang ko sebuk-sebuk apahal? Biar laaa orang dah kawen ke tak ke.. Dah ada anak ke tak ke. Ada dia kacau ko ke?

Kalau aku, aku jawab balik macam ni:-

"Laki ko keje apa eh? Aku nak kawen dengan laki ko la. Boleh kita jadi madu. Nanti ko boleh dapat payung emas".

FIREEE!!!

Tak payah tunggu.


Huh. Sedikit emosi di situ.

Tapi aku tak kesah. Aku cuma nak bagitau apa yang patut dan tidak patut dibualkan semasa pertemuan dengan kawan-kawan lama. Seelok-eloknya, tak perlu pun tanya pasal dah kawen ke.. belum ke.. Kalau dia nak cerita, dia dah cerita dah.. Korang tak payah kepoci. Tak payah nak jaga tepi kain orang, boleh?


Mesti dia jawab macam ni punya..

"Aku sihat je.. skang ni aku keje kat Kay Ell. Ko keje kat mana? Aku baru habis belajar, jadi insyaAllah tahun depan kalau ada jodoh, aku nikah".


Tengok? Kalau dia stop sampai "Ko keje kat mana?" korang tak payah la tanya soklan-soklan seterusnya tadi tu..


Berhiduplah seperti orang-orang yang luar biasa dan tidak mengambil tahu hal orang lain sikit.. (Tak boleh sebut normal di sini sebab orang-orang normal tu la yang kepoci tak tentu arah. Meluat den!).


Bila dah lama tak jumpa tu, korang jaga la hati kawan-kawan. Tanya la pasal family ke.. pasal chegu korang dolu-dolu ke.. pasal keje dorang ke apa ke.. Ini yang sssssssebok sangat pasal peribadi orang tu, menunjukkan korang ni macam kurang matang dan tidak berkembang. Balik-balik tanya soklan tu. Kalau belum kawen, tanya bila nak tunang? Dah tunang tanya bila nak kawen. Dah kawen tanya bila nak ada anak. Dah ada anak 1 tanya bila nak ada anak 2.. 3.. 4.. dan macam-macam lagi. Haisyoooo~ Fenin.. fenin..


Ok. Fine! Kalau nak tanya jugak. TANYALAH~ Tapi, rasanya tak perlu kot korang baik hati sangat nak memberi nasehat bagai.. Masa tu la tetibe korang "terpandai" nak keluarkan hadis segala bagai kan? kan? Hohoho~


Cara kita berbual dan berfikir tu sebenarnya sedikit sebanyak memberi impression pada orang. Bukalah minda. Bukalah hati. Pilih laaa tajuk-tajuk yang sesuai kalau nak borak. Kita kan manusia. Hubungan yang harmoni di kalangan sesama muslim ni la yang akhirnya menguatkan dan mengukuhkan perpaduan.



p.s. Sekadar peringatan. Yang mana baik, ambik. Yang tak baik, tinggalkan saja di sini.. Hohoho~

p.s.s. Tak sabar nak tengok MU belasah vs Cap Ayam. Eheh. Jangan marah aaa cik ian.. :p


Thursday, November 26, 2009

Tips Untuk Kurus

Ada yang kata badan wanita ni mengandungi banyak halia. Di dalam halia terkandung banyak lemak. Maka dalam tubuh wanita didapati banyak mengandungi lemak berbanding lelaki dan lebih subur. Dengan erti kata lain, kata orang tu lagi, wanita yang mengandungi lemak ni lebih subur dan itu adalah fungsi utama lemak dalam tubuh wanita ni.

Tapi, sudah semestinya bagi kita wanita ni tidak berpuas hati dengan bentuk tubuh badan kita. Yang kurus nak tambah berat badan, yang rasa berat badan lebih, nak kurangkan berat badan, yang bunc nak kempiskan sikit dan seribu satu "ketidakpuasan hatian" dengan bentuk tubuh badan sendiri demi untuk rasa kepuasan diri tu.

Contoh: aku suka segala baju yang mannequin pakai. Sumpah! tak tipu. tapi bila aku beli dan aku pakai, ayat-ayat yang keluar akan menjadi "apsal tak cantik baju ni ha.. apsal i nampak gemuk bila pakai baju ni.." Bak kata tenewinnie "celah mana ko gemuk babe~ tunjuk sikit".

Yes! I do feel that I AM FAT sometimes. SOMETIMES je.. but most of the time I feel that I am bunc than gems. haisyoo~ Siapa kata aku teda lemak~ sume ada.. banyak sikit je.. dan tempat tumpuan lemak-lemak itu yang akhirnya mensaikokan kita. hadow!

Nak dijadikan cerita, pagi tadi baca sokabar BH online. Dan saya terjumpa fakta ini.



Kalau sudoku boleh kurangkan obesiti, mesti dia boleh kurangkan berat badan kita jugak kan? kan? kan?

Logik kan?

And yeah, saya tengah cuba main sudoku dan sekarang saya lapar. Nampaknya sudoku ni berkesan!! Hohoho~


Thursday, November 19, 2009

:)

Begitulah yang dirasa. Seronok! Gumbira! and yeah, I am ABSOLUTELY happy~

Setelah hampir dua bulan tak menjejak kaki ke padang, harini buat julung-julung kalinya, aku dah jejak kaki di padang, sambil memakai kasut sukan dan of kos, sudah mula berlari~ Walaupun ada sikit rasa sakit sikit bila distretch, aku lari jugak..

sshhhhh....

Jangan btau dear okeh! (tak cukup 2 bulan rehat pun.. :D)


Tapikan, sebenarnya kan.. Ada jugak rasa takut-takut masa memula nak buka langkah lari. Serious takut babe! Tapi cepat-cepat pejam mata kuat-kuat dan terus angkat kaki lari laju-laju. boleh? Heh! Teda warm up warm up dahh.. Pecut terus babe!


Phoh!

I am ready to rock the court this Saturday~

I'm gonna make sure, my team wins..

Ngeh ngeh ngeh...


Tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuuu~


p.s. Ouh, lemme refresh your mind untuk siapa yang tak faham~ :D

Wednesday, November 18, 2009

True To Your Heart

I am SUPPOSE to finish writing my assignment, UNTIL I read this book named True To Yourself. By looking at the title, it just reminds me of this song.

True To Your Heart. If you ever watched Mulan, you'll know this song.. And yeah, I can't stop singing this song. It means something to me~




Baby, I knew at once that
you were meant for me
Deep in my soul I know
that I'm your destiny
Though you're unsure
Why fight the tide
Don't think so much
Let your heart decide

Baby, I see your future
and it's tied to mine
I look in your eyes and see
you searching for a sign
But you'll never fall
Till you let go
Don't be so scared
Of what you don't know

True to you heart
You must be true
to your heart
That's when the
heavens will part
And baby, shower you
with my love
Open your eyes
Your heart can tell
you no lies
And when you're true
to your heart
I know it's gonna lead
you straight to me
(Got to be true
To your heart)

Someone you know is on
your side, can set you free
I can do that for you if
you believe in me
Why second-guess
What feels so right
Just trust your heart
And you'll see the light

True to you heart
You must be true
to your heart
That's when the
heavens will part
And baby, shower you
with my love
Open your eyes
Your heart can tell
you no lies
And when you're true
to your heart
I know it's gonna lead
you straight to me

(Ya know it's true)
Your heart knows
what's good for you
(Good for you)
Let your heart show
you the way
(Ya know it's true)
It'll see you through
(Got to be true
To your heart)

Girl, my heart is driving
me to where you are
Well, you can take both hands off
the wheel and still get far
Be swept away
Enjoy the ride
You won't get lost
With your heart to guide you

True to you heart
You must be true
to your heart
That's when the
heavens will part
And baby, shower you
with my love
Open your eyes
Your heart can tell you no lies
And when you're true
to your heart
I know it's gonna lead
you straight to me

True to you heart
You must be true
to your heart
That's when the
heavens will part
And baby, shower you
with my love
Open your eyes
Your heart will tell you no lies
And when it's true
to your heart
I know it's gonna lead
you straight to me
(Got to be true
To your heart)

When things are getting' crazy
And you don't know
where to start
Keep on believin', baby
Just be true to your heart
When all the world
around you
It seems to fall apart
Keep on believin', baby
Just be true to your heart


I'd like to dedicate this song to my Orked team (kasi menang woi!), Ila, Cik Ian, dear Ikha, Hida daling and all of you guys. We should have always be true to ourself cause by being yourself, you'll get to know more things that you'll never know before~


Sunday, November 15, 2009

Teka Teki Teka Tekuk..

Last night my fians and I went to see Ila and her hubby as they were departing to Riyadh. Before we went back, we stopped at CiliPadi, Cyberjaya to have some drinks.

As we talk, (we adalah me, dear, Ikhano, Ja'a, Kemp, Amy, A'a, and Dato' K), Ja'a (the Teka-Teki Queen) gave us some riddles. And I think those riddles are better to be written than remembered as I'm afraid they might be forgotten someday.

Let's test your ability eh.. Ouh, these riddles are wayyyyyyy to far than the mind-blowing-kindda questions.

:D

1. Dalam banyak-banyak sungai, sungai apakah yang ada makwe?

2. Siapa nama mak and ayah transormers?

3. Jika ditakdirkan meja dan kerusi menjadi transformers, apakah nama yang sesuai untuk dorang?

4. Kenapa penggali kubur tak pakai sodalam?

5. Bunga apa warna hitam?

6. Kapal terbang tinggal apa?



Okeh.

Dah ada jawapan kah??

Ini baru sikit nih.. Ada lagi ni...


.


.


.


.


.


.

.



No idea apakah jawapannya?

Thee hee..he..

1. Sungai Balak

2. Transparent

3. Perabot

4. Sebab dia pakai cangkul

5. Bunga tayar

6. Tinggal nak landing laa..


:D

Sape nak tambah riddles? Help yourself...



p.s. we had a blast Saturday, weren't we? Ngee... Nanti aku upload gambar eh~

Sunday, November 8, 2009

Ketiak

Korang.

Macam buruk beno kan tajuk tu. Tapi nak tanya.. pernah tak korang ada lump kat ketiak? Sakit kann..

Sebab immune system ke? Korang.. takut la nak sebut yang tu (that "C" word). Tapi bukan kann?? Macamana nak hilangkan aa??

(T_T)

While I was surfing for the answer, I found this.

Tips-tipspasal ketiak ikut cara lama. Haha. Macam kelakar. Tapi nak share jugak kat sini. Mana tau ada yang berminat.. Lagipun dah lama tak kongsi tips di sini..

*tips-tips ni boleh dapat kat sini.. dan sini

Tips hilangkan bulu ketiak:

1. Tumbuk serbuk lada sulah sikit dengan tiga kapur barus.
2. Campur dengan minyak kelapa sikit.
3. Sapu pada ketiak setiap malam before tidur.

ATAU

1. Sapu kapur di ketiak berbulu sehingga kering.
2. Lepas kering, boleh cabut dah.. :D

ATAU

1. Tumbuk lumat 15 biji jintan putih dengan 5 butir kapur barus.
2. Campur dengan minyak kelapa sikit.
3. Sapu


Lain yang dicari lain yang dijumpa. Tapi er.. macam menarik je tips ni.. :D Boleh coba kalau maw~

Sunday, November 1, 2009

Curang, Salah Siapa?

Konon nak tunggu sehingga Khamis kann. Tapi mana bole tahan.. Tangan gatal.. So, dalam kepeningan dok baca buku ni (study la konon), sempat lagi nak meluahkan apa yang terbuku. *Sementara tunggu MU main kejap lagi*.

No.. No.. No..

Jangan salah sangka nooo... Tajuk ini TEDA kena mengena dalam kehidupan aku.

So happen haritu aku ada tengok Oprah kat Hallmark Channel. Menarik sangat. Kadang-kadang apa yang dibincangkan tu adalah sangat inspiring. Tapi pada malam dan ketika itu, tajuk yang dibincangkan adalah pasal sebuah buku ---> The Truth About Cheating.

Well, dengar tajuk buku pun dah boleh agak kan.. Kajian penulis pasal lelaki yang curang terhadap isteri dia. Yeah..yeah.. memang ada isteri yang curang, tapi buku ni pasal LELAKI. Sila beri perhatian si isteri dan suami.

:)

Tahu kenapa lelaki curang?

1. Kurang kasih sayang dan perhatian dari isteri
2. Dah takde "touchy"2 lagi
3. Isteri kurang ambik berat katanya..
4. Merasa rendah diri bila isteri tak layan sangat - ye la.. sibuk dengan anak la.. keje laa..
5. Lelaki rasa "hilang kepentingan" dalam rumah
6. Lelaki rasa "not winning anymore" --> dah tak macho la..

dan yeah of course, MEN CAN GIVE THOUSANDS OF REASONS WHY THEY CHEATED ON THE WIFE. Tapi yang dinyatakan tu basically hasil perbincangan dalam show tu and apa yang ditulis oleh penulis dan yang diluahkan oleh penonton yang ada dalam show tu la. Kalau nak lebih detail, boleh cari buku ni.

Nampak reason no.1 tu? Membuatkan isteri mula berfikir kan.. dan berkata, "Hurrmm.... "

And surprisingly, kebanyakan lelaki-lelaki yang curang ni bukan sebab kurang seks di rumah atau mencari seks di luar rumah, DAN orang ketiga tu BUKAN LAH CANTIK mana sangat pun..

See?

Lelaki sebenarnya kononnya nak lebih perhatian dari isteri. Nak isteri belai-belai.. Tanya-tanya.. Ambik berat lebih sikit..

TAPI

Si isteri ni pulak tak perlu di belaikah?

Isteri juga sibuk dengan urusan keluarga, anak, kerja.. Banyak jugak komitmen. Salah isteri ke suami curang? Atau memang lelaki mengambil kesempatan di atas "ketidaklayanan" isteri?

Rasanya lelaki perlukan belaian wanita dan wanita JUGA perlukan lelaki..

Tahu tanda-tanda lelaki curang??

Jeng..jeng..jeng...

1. Asyik mengelak perbualan dengan isteri especially bila isteri tanya soalan-soalan caring macam "Awak dah makan?" "How's work?"
2. Kejap kejap sms, kejap kejap call.. Then cakap sorok-sorok
3. Kerap keluar malam dan waktu huung minggu
4. Dah tak banyak komunikasi dengan anak-anak juga
5. Cepat marah bila isteri tanya banyak, "Keluar dengan siapa?" "Awak nak pergi mana?"

Cukup la kot 5...

Bila kita macam dah boleh agak simptom-simptom ni, kita dah boleh mula ambik langkah-langkah pencegahan, macam nak buat siasatan ke.. Nak bincang-bincang ke. Bukan la sampai nak pasang spy ke, apa ke.. Yang penting ada KOMUNIKASI yang baik. Sila communicate. Jangan salah paham and buat assumption sendiri. Itu yang selalunya tambah lagi masalah tu. Masing-masing pandai buat andaian sendiri. Haisssyyyooo~

So, melalui perbincangan tu la kita nilai balik. JIKA BETUL isteri mula rasa kurang bagi tumpuan pada suami, kita muhasabah balik.. Cari penyelesaian dan kembali padanya. Kalau suami pulak rasa macam kurang diberi perhatian, jangan dok gatai cari "perhatian" dari luar pulak nooo.. It's a BIG no-no.. :D Orang dah ada kat depan mata, hargai laa.. Syukur apa yang ada.. Memang la isteri kita tu takkan sama (bentuk badan, perangai, cara cakap dan lain-lain) sepanjang 10 tahun perkahwinan (atau lebih).. Manusia sentiasa berubah. Dan kita tak boleh paksa orang kekal macam tu je perangai dia sampai dia mati. People DO change, dude.

Rasanya dua-dua perlu main peranan. Baru lah harmoni rumah tangga. Dan wanita, yang paling penting, JAGA TANGGUNGJAWAB sebagai seorang isteri. Sehebat mana pun kita di pejabat, syurga tetap di bawah kaki suami~


p.s. minta-minta laaa MU menang malam ni~ Hurmm...


Saturday, October 31, 2009

Sudah Jatuh Hampir Ditimpa Tangga

Hampir.

Tapi tak la hampir sangat.

Aku akan kembali menulis selepas hari Khamis minggu depan.

Banyak isu nak diperbincangkan di sini.

Tapi tunggggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~

:)

Cik Ian, ZsaZsa dan semua kawan-kawan. Ampun... Dah lama tak online. FB pon dah lama jugak tak online. Tangan ni gatal sangat nak curik-curik pokok korang kat Barn Buddy. Tapi tungguuuuu.. Segalanya akan kembali SELEPAS hari KHAMIS~

Wheeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....



p.s. wanmaisarah ada exam daa... busy bee~

Saturday, October 24, 2009

Penampilan Diri & Interview

Sebelum korang nak pegi temuduga, mesti macam-macam tips korang dapat kan? Tips dari mak bapak, makcik-makcik, jiran-jiran sampai la ke kawan-kawan. Zaman serba canggih ni kalau korang google pon dah dapat banyak tips dah kan. Dalam banyak-banyak tips ni, ada jugak beberapa persamaan yakni PENAMPILAN DIRI. Aku pun setuju. Sebab ini adalah first impression orang kat korang. Kalau datang temuduga tapi muka selebet je macam orang baru bangun tido, susah la jugak kan.


Antara tips yang korang biasa dengar:

1. Pakai baju kemas-kemas. Pakai tie bagi lelaki, pakai baju sopan bagi both lelaki dan perempuan.
2. Bagi perempuan, rambut tu kena sanggul kemas-kemas. Buat "bun".
3. Kasut perlu la bertutup.. jangan pakai peep toe ke.. apa ke. Pakai court shoe.
4. Jangan pakai jeans, or seluar kaler hijau baju kaler merah. Pakai la slack yang warna korporat macam hitam ke.
5. Bawak handbag atau bag yang bersesuaian. Jangan bawak bag pack pulak..

dan macam-macam lagi..


Tapi apa yang aku nak highlight kan kat sini, dalam banyak-banyak tips yang korang engar, ada tak orang kata "Kuruskan badan sikit" atau "buat pembedahan plastik buang jerawat-jerawat kat muka tu dulu" dan sebagainya? Persoalannya, adakah penampilan diri tu termasuk dengan BENTUK BADAN atau SAIZ BADAN atau RUPA PARAS?


Orang selalu cakap kat aku, "Ko senang la.. badan kurus macam ni, senang la nak dapat kerja.. Ko cantek.. Aku ni dah la gemuk, pakai spek lagi.. Sapa la nak amek aku kerja.. " Sedih kan kalau betul-betul penemuduga tu tengok penampilan sampai macam tu sekali..


Sebenarnya aku tak setuju pun dengan pernyataan kawan aku tu. Melainkan kalau korang p temuduga untuk jawatan pramugari ke, model ke, Gadis Melayu ke, AF ke, MUNGKIN la dorang tengok saiz badan atau kecantikan luaran korang tu. Tapi kalau setakat kerja pegawai kerajaan.. cikgu ke.. tak de la dorang tengok itu semua. KECUALI tahap kesihatan korang. Contohnya, kalau cikgu PJ, mesti la korang kena betul-betul fit kan.. Kalau korang p temuduga nak jadi jurutera, korang mesti boleh bezakan warna. Takde la korang rabun warna ke apa kan.. Kang nanti susah pulak nak bezakan warna wayar ke lampu ke apa..


Itulah maksudnya.. Kesihatan diri pun boleh mempengaruhi penampilan diri jugak.


Kalau bentuk badan yang menjadi halangan cita-cita kita, itu namanya tiada keadilan.. Korang tengok kes Joanna ni, bagi aku ini adalah kurang keadilan. Melainkan kalau bentuk badan yang menyebabkan kita ada masalah kesihatan yang sampai tak boleh nak buat kerja, baru la logik diberhentikan. Apa yang penting, adalah BAKAT kita.. Kalau amek orang cantek bagai, tapi buat keje lembab gile, mengada-ngada tak sudah.. buat buang duit kompeni je.. Whack!!


Tuesday, October 20, 2009

Setelah Lama Berehat, Karat Jugak Dibuatnya~

Hari ini adalah hari terakhir cuti. Esok dah nak kena kerja dah.. Pernah tak korang rasa macam ni? Perasaan yang aku rasa ini adalah sama yang aku rasa ketika lagi beberapa hari nak mula sekolah, nak masuk Darjah Tiga, lepas cuti sekolah yang hampir dua bulan tu. Sangat tidak bermotivasi. Nak tinggalkan waktu-waktu bangun lewat.. Tengok tv dari pagi sampai malam.. main-main-main-main, FB-FB-FB-FB.. Blog-blog-blogblog... Haissshhhh..

Mencari motivasi ni kadang-kadang agak mencabar. Kalau kena time orang pandai kita cakap.. kalau kene kat diri sendiri? Bak kata X-PO, senang nak nasihat orang, tapi bila kena batang hidung sendiri, susah nak aplikasi. Kann..

Kebetulan nak dijadikan cerita, topik yang dibincangkan dalam Hot FM AM Krew pagi tadi adalah pasal motivasi. Ramai laa yang bercerita pasal madah-madah laa, lagu laa dan macam-macam benda yang memotivasikan dorang. Dalam banyak-banyak ni, ada satu je yang buat aku macam terpikir sendiri kejap (sebenarnya part ni je pon yang aku betul-betul dengar.. Eheh).

Ada sorang wanita ni telefon dan menceritakan kesahnya.. Sorry sedari. Saya tak kenal awak siapa, jadi susah jugak saya nak dapatkan kebenaran awak untuk letak ni kat blog saya. Eheh. Kita kongsi ilmu noooo... TQ~

Kesahnya... Lebih kurang macam ni aa eh.

"Satu hari saya pegi cari kerja. Dalam satu interview tu saya gagal. Saya sangat frust. Kemudian dalam kesedihan saya tu saya terjumpa dengan seorang ustaz. Kata ustaz tu,

"Dalam proses membentuk awak ni, ada banyak-banyak sperma yang berenang-renang dalam rahim ibu awak. Daripada banyak-banyak ni, HANYA SATU saja yang berjaya masuk dalam ovum mak awak. Sperma ini adalah yang terbaik dan terkuat untuk berjaya menembusinya. Dan itu adalah awak. Makanya, awak adalah yang ciptaan Tuhan yang terbaik di antara yang terbaik. Maka, jangan putus asa dan teruskan berjuang".

Lepas saya dengar kata-kata ustaz ni, saya pon rasa sangat motivasi. Saya adalah yang terbaik di kalangan yang terbaik. Kalau orang lain boleh buat, apsal saya tak boleh kan? Jadi saya terus berusaha dan berusaha lagi sehingga saya berjaya.."

Gitulah kekdahnya....

Makanya, kesimpulan yang aku boleh buat kat sini,

Kita dijadikan dari sumber yang sama. Sperma + Ovum. Setiap manusia adalah sama. Yang menjadikan setiap orang itu berbeza adalah hati budinya. Jika positif yang korang fikir makanya positif lah yang jadi. Sehubungan itu JANGAN SESEKALI PANDANG RENDAH DENGAN KEMAMPUAN DIRI SENDIRI. Hanya kita yang mampu mengubah kehidupan kita.

Berusahalahh!


p.s. banyak lagi nak stadi untuk exam ni.... haissshhhhoooooo~


Sunday, October 18, 2009

Now We're Back On Track!

Kata orang, hidup ni macam roda, kejap di atas kejap di bawah.

Macam Chelsea. Tak lama pun duduk kat atas nun.. Kejap je kita amek balik takhta~ Kehkehkeh. I loike!!



: Totap di hati :

Walau bagaimanapun, harini aku ada perumpaan baru.

Hidup ni macam BELON. Terbang tinggi nun.. Tapi kalau meletup, takde angin, akhirnya jatuh ke bawah juga.. Tapi ini hanya applied untuk Liverpool jer.. Kekekeek..


video
: Thanks to Youtube :


Betul la kata mana-mana pakar motivasi. Warna merah tu memang lebih menyerlah dari warna lain.. Harus lepas ni no more ballons are allowed in the stadium.

Friday, October 16, 2009

Bila Ada Di Depan Mata, Tak Pernah Nak Hargai.. Bila Sudah Teda? Baru Mencari Kah?

Kebanyakan perhubungan macam tu. Kan? I said KEBANYAKAN. Tidak semua~ Tapi kalau anda bernasib baik dan mendapat seseorang yang sentiasa menghargai korang, bagus laa.. Dan bersyukurlah. What more can you ask than someone who always care. Tak gitu?

:)

Pepagi dah membebel pasal relationship. No..no..no.. Salah tu. Aku ok sajor~ Cuma bila membaca emel yang kawan aku bagi ni, terdetik di hati kecilku ini.. Kenapa kebanyakan dari kita selalu menjadi macam ni. Bukan nak salahkan lelaki, sebab perempuan pun ada macam ni.. Cuba korang baca..


To those who are married, .. Not married .. and soon to be married
(This is really a good reminder)


MARRIAGE

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce... I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?
I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Dew. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now..

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce.
She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that everyday for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy.. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.


: Thanks to Google :


I told Dew about my wife's divorce conditions... She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully...

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. >From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time... I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind... I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart..

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.



: Thanks to google :

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I ran up stairs, only to find my wife in the bed - dead......I cried and cried uncontrollably and carried her for the last time from the room to the hall with tears streaming down my face and gazing at my only son, his tears rolling from his eyes, they made me cry even more. I had lost my love, my wife and a loving and caring mother and nothing I could do now to put the clock backward. I had all the time now to look at her motionless body in detail but I knew it was going to be only for a short while until she made her last journey to the Lord......I held my son and wept again and again thinking of all the things I did not do for her when she was still alive.........and placed gently the flowers in her hands with my tears trickling on them........she was gone forever, all my tears would not bring her back .

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank, blah..blah..blah. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy.. Do have a real happy marriage!



Mungkin ada dikalangan kita yang pernah baca cerita ni. Aku tak sure samada cerita ni memang realiti ke.. atau rekaan semata ke... TAPI, dalam banyak-banyak orang yang baca cerita ni, berapa banyak yang betul-betul ambik iktibar? Korang tengok la.. Kerajaan siap sampai buat pakej percutian untuk pasangan-pasangan yang dalam masalah semata-mata nak mengurangkan kadar penceraian kat Malaysia ni. Ini kalau yang dah kawen.. Kalau yang belum? Laaaaaaaaagi ramai.. Relationship is kinda complicated if you complicate it. Tak gitu Che Bedah?

Tapi tu la.. Kehidupan kita ni tidak akan berubah kalau kita sendiri yang tidak mengubahnya. If you think you have to change to be a better person, why not? Find your own peace of mind, make yourself happy~ Cause people would never make you happy if you don't want to be happy.

Wednesday, October 14, 2009

Pssst..



Hari ni adalah hari ke-7 lepas operation. LAst Wednesday I had this appendix operation. Naa.. Terjawab semua soalan kan? So, tadi ada first follow-up with the doc. Dia nak keluarkan plaster pada luka-luka. (Ada 3 lubang kat perut I yang sexey ni..) So sambil doc menjalankan tugasnya buka plaster tu I asked,

Me: Doc, saya dah ok kan?
Doc: Yes. You're good
Me: Saya ada pantang makan apa-apa ke?
Doc: Nope. You can eat allllll you want.
Me: Serious? Sushi pon boleh?
Doc: Why not. Boleh je. Dah lamaaa saya tak makan sushi..
Me: Dear, dengar apa doc cakap tu..
Dear: Ye la.. ye la... lepas ni kita p.

And next conversation...

Dear: Doc, berapa lama wife saya kena rehat ni?
Doc: At least 2 months ni.. Kenapa? Ada game pape ke?
Dear: Kalau rest tu tak boleh lari.. lompat..training.. and semua-semua la kan?
Doc: Ofkos... Semua aktiviti sukan tu tak boleh.. lari pon tak boleh. Apatah lagi melompat.
Dear: Dengar tu bie. NO TRAINING!
Me: *Dalam hati* Ala.. Sempat punye.. Hopefully netball game (game yang paling penting ni, sehingga disebabkan game ni la kitorang aku sanggup postpone banyak menda, including making a family) bulan Disember. Ala.. Mesti sempat recover.. Mesti boleh main punyaa... (Sambil diriku senyum penuh makna..)


Tetibe diriku berkata,


Me: Doc, masak pon tak boleh kan? Kerja-kerja berat semua pon tak boleh kan?
Doc: Er......... Hahahah.. Alasan eh...
Me: Ngeee... kan doc kan? kan?
Dear: Ye la tuu... Takpe doc, saya pastikan dia tak buat kerja-kerja berat. SAHAJA.


Jadi, hasil penjelasan seorang doktor yang sangat baik ditambah pula dengan muka kesian wanmaisarah serta kasih sayang seorang suami yang TIDAK BERBELA BAGI, maka dengan itu...




: Ehek. Da dapat daaaaaaaaahh :

Hasil pujukan adalah berjaya!! Mission accomplished!


sila notis, HANYA 5 je dear punya plate. Selebihnya adalah wanmaisarah bantai!
Slurrrrrpppp...



Kawan-kawan,
Esok adalah hari terakhir Sushi promo ye... Sila laaa serbu Sushi King!

Izdi,
Aku nak pegi lagi. And this time I wanna go with you. Banyak nak update update.. :D


Tuesday, October 13, 2009

Apa Yang Lebih Penting Dari Kesihatan?

Hari ke-7 bercuti. Genap seminggu. Bosan.

Tapi bila difikir-fikirkan balik, bila kita tidak sihat ni, sebenarnya ada banyak hikmah.
Selain dari menyucikan diri dari dosa-dosa kecil.

[1] Saya cuti lama.
*and THAT NEVER happened before. Even my cuti kawen pun was shorter than this*

[2] I got to see my family get together
*Well.. we only could do this during hari raya. As far as I could remember, the last time we managed to gather the whole family member was last year's raya*

[3] I have more time for myself.
*Undeniable*

[4] NO MORE SPORTS. My thighs and stomach would rest and keep more fat.
*Good news ke?*

[5] I eat less and my digestive system would rest to the max.
*I'll try to keep the unnecessary fat at bay*

[6] To my surprise, selain kawan-kawan rapat yang selalu lepak sama-sama ni, ada jugak kawan-kawan di luar lingkaran ni telefon and text me almost everyday to ask about my health. That really touches my heart.
*Heart you guys*

[7] Yang paling rugi:---> tak dapat cukupkan puasa 6.. (T_T)


Apa yang penting, lepas ni..

Ini semua tak dapat buat lagi dah..

Mizuno run - 10km
Futsal tourn - JPM Open
Netbol tourn - Inter Division
Running activities

And dah banyak jugak yang saya missed~

Tracking at Extreme Park
Futsal Tourn - Inter Dept
A friend's engangement
Shikin's wedding
Ain's open house
Diha's open house
Iza's open house
Aini's open house
Lotsa gatherings

And the most importantly,

Though I kindda missed a lot of gatherings and meetings,
I'm glad that I still have a lot of family and friends who love me.


p.s. Dear if you read this, please please please please at least let me play netball inter div. JAdi GS pon ok la... Ouh, and please please please please please let me eat some sushi...
Sushi PROMO is BACK!!



Please..... I give you my kesian look~ Kesian i..tido malam pun mimpi makan sushi~


Friday, October 9, 2009

Mulut Yang Masin?

Percaya pada mulut yang masin atau pada takdir?

Lebih kurang minggu lepas, mulutku yang celupar ni berkata,
"Dear, dah lama i tak sakit kan.. penat laa keje... bestnya kalau sakit and cuti lama-lama"

Dan..

Mengikut takdir yang telah tersurat, Tuhan bagi CASH~

Hamek ko.

Cuti 2 minggu. Pening kepala weyh, nak buat apa kat rumah ni.... Adeih..


p.s. baru baca majalah Wanita tadi (gaya2 takde keje kan), ada la satu kata-kata pasal masin masin ni. Best~

Janganlah Menjadi Begitu Masin
Sehingga Orang Meludahmu
Dan Janganlah Pula Berlaku Terlampau Manis
Sehingga Mereka Menelan Dirimu Begitu Saja

Abih tu nak jadi apa kan? Masam? Pahit? Atau lebih senang, tawar? Eheh.

Monday, October 5, 2009

How Ugly Is The Truth?


Hari Khamis haritu, buat kesekian kalinya me and dear pegi layan movie. Dan movie pilihan adalah The Ugly Truth. Walaupun cite ni dah lama keluar, tapi kitorang ni baru berkesempatan nak tengok. Menarek sangat~ Serious best!! Kelakar tahap dewa~ Jalan cerita, cara pendekatan dan cara attract people adalah sangat bagus. Cerita yang simple tapi penuh makna. Sekurang-kurangnya baik untuk tontonan gadis-gadis.. Sebab banyak menceritakan apa itu lelaki. Eheh. Well.. kalau tengok ni takde la boleh kenal lelaki 100%.. Tapi sekurang-kurangnya it helps to work things out in a relationship between men and women.

Anyway, apa yang dapat disimpulkan adalah:-

[1] Women are simple as well. BUT, i hafta accept that men are simpler. Simpler in their own way. Both men and women have NEEDS. But they don't understand each others need. When they don't communicate, and do not try to understand or compliment each other, the trouble would come. Basically, COMMUNICATION helps a lot!

Why women are simple?

Because, we NEED simple things, eg: We love attention, love, more hugs than kisses, more touches than words. Those things are more valuable than cash. (well.. you can treat us sometimes, but that don't really necessary to me). =)

If we're in grief, frustration, unmotivated or in whatever bad mood, we just NEED a man to listen to whatever we express, give a nod and a hug and a kiss and a touch on our hand (if needed) and most importantly, NEVER ASK A WOMAN BACK. Because a simple question would only be a beginning to a new frustration or we can say, a fight.

SEE?

We're simply simple. Aren't we?

We DON'T really NEED your advice, your effort to take us out from the negative feelings. We don't need that. You men don't hafta think really hard on what should you say, create some quotations ke.. No. You don't hafta. Only an ear and a shoulder would do.


[2] Women always want to know how do men feel about them. So we keep asking on some questions like "Why do you like me?", "What do you like about me?", "She's even prettier thatn me and she likes you too. Why don't you like her?"

Women take that as a competition.

We love to compare ourself with other people, without realizing our good part. So we NEED men to tell that to us. Be a sincere man, an convince us on how do you exactly feel about us.

And a lil reminder to the women attention seeker out there. Don't always repeat the same questions. If you think like asking the same questions all over again, think about iklan burung murai Petronas tu. :D You'll see~

[3] Women LOVE men with a brave heart. Be a man. With a BRAVE heart. Don't let us, the women, tell you what to do. If you like a girl, then, be man enough to tell her how you feel. Stop playing around the bushes. Because sooner or later, you'll see who'll get caught in the middle.



I think I have said what I wanna say. Some points that simply came across my mind. And I think it's a good point to share with you readers. Some may be true and useful, and some may be just among the things that I feel. You can take what ever is good, and use it in your life. May you find the almost perfect guy in your life. No man is perfect. Love will always come to us, whether we know it or not. Love is just another feeling that need to be shared with the people who appreciate you, no matter who you are.


Appreciate + trust + respect = LOVE


Ouh, sebelum terlupa, forget your past and move on. People can't never live a happier life if he is still stucks in the middle of the old miserable life.. What ever it is, don't forget to COMMUNICATE cause communication will keep you well aware of your surroundings..


Saturday, October 3, 2009

Sikit Lagi.. ya... Sikit Lagi..

Korang. Minat anime tak? Or cite-cite Jepun?

Hurm..

Saya pernah minat. Tapi sekarang dah jarang tengok. Tapi.. Saya suka lagu ni.. gila laaa~ Sangat cute dan sesuai ditujukan khas buat korang-korang yang sedang dilamun chenta~ Eheh



Mou Sukoshi Mou Sukoshi (A little more.. A little more..)

Cuba tengok lirik dia.. Siap dengan translation ok~


Original / Romaji Lyrics
soshite kizuita toki ni kangaeteru no wa kimi no koto de...
sore ga sugoku hazukashikattari
sugoku iyadattari omoete
sore wa boku ga kimochi wo tsutaeru koto ga kowai kara de

atama de osaetsukete mo kokoro ga dousuru koto mo dekinakute
autabi ni kimi ni satorarenai youni
itsumo to kawarinai youni hanashiteru tsumori de

yoyuu mo nakute kurushiku natta boku wa
kimi ni uso wo tsuiteshimau... dakedo

mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no kokoro ni chikazuitara
mou sukoshi... mou sukoshi...
ima kono toki ga kienai youni

douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai

soshite omoiagunete mo kakkou warui dake no boku de...
kimi ga dou omotteru no ga ki ni natte mo
ippo mo saki he sumanai wakatteru tsumori de

jibun jyanai you na mune no MOYAMOYA ga
itaku natte nigetakunaru... dakedo

mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no soba ni irareta nara
mou sukoshi... mou sukoshi...
yoru yoake nai de kureta nara
sabishii toki mo namida wo nugutte ageru kara

yozora ni ukabu kakete mo hikaru tsuki ga
tsuyoku mo narenai jishin mo nai
boku wo mite hohoenda hora ne...

mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no soba ni irareta nara
mou sukoshi... mou sukoshi...
yoru yoake nai de kureta nara

mou sukoshi... mou sukoshi...
kimi no kokoro ni chikazuitara
mou sukoshi... mou sukoshi...
ima kono toki ga kienai you ni

douka kamisama boku ni yuuki wo kudasai



English Translation
When I noticed I was thinking about you...
I felt very embarassed
And I really hate that feeling
That's because I'm afraid to convey my feelings
Even though I suppress it in my head I can't do anything about my heart
I don't let you notice it when we meet
So it can be normal how I plan to talk to you
To act so composed has started to hurt
Lying to you I will put away... but
A little more... A little more...
If I can get closer to your heart
A little more... A little more...
So that this moment won't end
Please God, give me courage
When I'm alone with my bad crazy thoughts
I worry about what you think of me
I'm sorry I stepped forward to try to let you know
I'm not myself, I don't like the fog around my heart
Depending on someone else makes me run away... but
A little more... A little more...
If I can get beside you
A little more... A little more...
Night does not continue once dawn comes
So wipe away your tears when you're feeling lonely
The glowing moon floats out into the heavens
I'm not stronger or more confident
See me smiling, look, OK?
A little more... A little more...
If I can get beside you
A little more... A little more...
Night does not continue once dawn comes
A little more... A little more...
If I can get closer to your heart
A little more... A little more...
So that this moment won't end
Please God, give me courage

~LOVE IS IN THE AIR~

Friday, October 2, 2009

Tart Roll Tu Kuih Tradisional Kah?


Ye.

Saya kempunan.

Tart roll..

Saya sangat kempunan.

Tapi saya ada sorang kawan yang sangat baik hati. Sebaik sahaja saya meletakkan pernyataan kempunan saya di FB, beliau terus menelfon saya dan memaklumkan bahawa beliau masih mempunyai serdak serdak dan beberapa butir tart roll di rumahnya. Maka keesokan harinya beliau membawa setapewer tart roll untuk saya. Dan saya sorokkan dalam training bag saya supaya tidak dikesan oleh dear dan beberapa orang kawan di pejabat saya (yang juga kempunan tart roll).

Ya.

Saya tahu. Ini adalah tidak baik (kes menyorokkan kueh raya).

Tapi saya kempunan.

Dan dia hanya memberi satu tapewer saja.

Mana cukup untuk dikongsi. Kan?

Setuju?

Saya ingin meletakkan gambar taperwer tersebut (masih berisi kuehnya). Tapi apakan daya. Saya sudah menghabiskan separuh kueh tersebut. Dan saya gusar. Jika saya meng"upload"kan gambar tersebut di sini, ianya mungkin menyakitkan hati beberapa pihak kerana itu mungkin tapewer korang yang penah kawan baik saya pinjam dan beliau tidak memulangkannya semula.

Sekian.



p/s: Shhh... sila jangan bagitau dear yang saya masih mempunyai separuh lagi tart roll. Terima kasih. :D

Hatiku Berdetik "Eh, macam model Kamdar pun ada"



Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin


Mukhlis,
biemdisa & dear.


p/s: Betul tak macam model Kamdar? Ke Jusco? Ye kan aje ehh.. Eheh.

p/s: Esok nak balik raya kat Kedah pulak... Yay!!!

Thursday, October 1, 2009

Ramadhan dan Syawal

:D

Eheh. Dah lama kan.. Rasa kekok untuk menulis balik.

Masih tidak terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin Segala. Dari Hujung Rambut saaaaaaaaaaaaaaaaaampai ke hujung kaki.

Raya kali ini merupakan raya yang agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelum ni sebab first time beraya dengan MIL, selain tak dapat bonus la kan, ofkos~. Bila dikenang-kenang balik, walaupun raya agak berbeza, tapi Ramadhan cukup memberi makna. Ramadhan kali ini yang banyak mengeratkan hubungan antara aku dan Tuhan, aku dan family, aku dan kawan-kawan. Ramadhan kali ini jugak banyak menemukan aku dengan kawan-kawan yang memang dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama aku cari. Walaupun bukan secara life, jumpa kat FB pon saya sudah bersyukur~ At least I got her number..

Ramadhan kali ini jugak banyak memberi keberkatan. Berbuka puasa (or la ni suma pakat dok sebut iftar) adalah salah satu cara mengeratkan hubungan. Rindu. Happy. Bahagia. Dan sangat bersyukur... Rupanya ada lagi yang ingat aku~ Eheh.

Well.. agenda iftar-makan-makan-buka-posa ni dimulakan dengan family gathering semasa menyambut kehadiran Ramadhan. Semua anak cucu cicit berkumpul kat Aloq Staq. Lucky to have Chu around setelah beberapa tahun tak sambut puasa kat sini... :)



: For the first time --> 4+4 anak, 18+3 cucu, 3 cicit :



: COMPLETE :

Ini bukanlah gambar keseluruhan family.. Sekadar senario. Eheh.


dan diikuti dengan ..


: Bday celebration :

Kids yang paling happy. Siapa punya birthday tak kesah, yang penting motif adalah nak tiup lilin dan potong kek! Yess!


Agenda berbuka bersama kawan-kawan.

1. Tawaf Putrajaya with beloved FIANS.



: Amy's kat Puncak 18 :

(Mukaku sipi-sipi saja.. motif??)


: My place :



: Jaa's :

Ini yang paling ramai. Sebab time ni suma ada kat Mesia. Cun! Bihun sup special is the main dish~ Sedap! With these great people around, I always feel like home~


Hugs you guys. Thanks so much for being there. You're like the best! Ever~


2. Office mates..


: Western Nite 2 :

With bigger crowd of course~ And bersesuaian dengan tema, here's what we had..


: Home made food :

Beef patties, seafood carbonara, mashed potato, soup, puding, ice cream (bukan home made) dan sparkling water. Yeah rite... sparkle la sangat~ You can try, 3/4 cup of twister + 1/4 revive. Sedap! :p



3. Long Lost Beloved Friends...



: Badlishan :

Ni ja yang mampu kumpul kat area KL ni.. Muka sopan sekoq2..
Yeah..yeah.. aku tak tunjuk suma aksi hangpa~ Haruss lah yang sopan sajor.. :p
Sorang sorang muka mak orang. Last jumpa bila? Er... Form 4. Before pindah. Kan? Lama suda weyh~ Tapi perangai, gelak tawa riang, masih tidak berubah... *rindu kamu suma* Hug kamu*

IKLAN: Si baju merah masih single dan ingin mencari pasangan. Tidak dilupakan juga yang berbaju biru tudung putih itew. Eheh. Untuk sebarangmaklumat lanjut, sila hubungi saya. Sekian.



: Maktab's :




: Unimates yang sangat dirindui :

Ouh please notice muka jejaka sume adalah biru. Kaedahnya?? Menyembunyikan kebuncitan dan keboyotan perut. Gitulah kekdahnya.. Tahan napas uols~
Last kita kumpul macam ni bila? Last 2 years? Hurm..



Above all, yang paling best sekali adalah....


: We cook together :

Eat together..


: We tell stories and we laugh :



: We meet "new niece"---> anak anny yang chumel :



: We pose and share the laugh :



: We solat together dan terus insaf kembali :

dan akhirnya..
Sebelum pulang..


: We They help cleaning all the dishes~ Eheh :


This is how I enjoy my Ramadhan. Selain dari beribadat la of kos.. I feel so alive.. Being surrounded by great people. Membuatkan aku terfikir, kita datang dari keluarga yang berbeza, tempat yang berbeza, latar belakang yang berbeza. Walau berbeza kita, tika berkumpul bersama yang tersayang, segala kesedihan luput, segala kebencian hilang, segala dendam terhapus dan akhirnya wujud satu persamaan..

Kita semua mencari kebahagian dan kebahagian itu datangnya dari hati yang ikhlas, kerana Allah.

Betapa aku menikmati Ramadhan kali ini. Semoga aku sempat menikmati Ramadhan akan datang dengan lebih bermakna.


Wednesday, September 9, 2009

Sembilan Haribulan Sembilan Tahun Dua Ribu Sembilan

09-09-09

Cantik pulak nombor ni. Sebenarnya kalau nak dikaitkan SEMBILAN dengan hari ni.. ada banyak~

1. Hari ini adalah hari ke SEMBILAN belas kita berpuasa
2. Lagi SEMBILAN hari nak balik kampung (my case la..)
3. Pada jam 19:09 mungkin pada masa ni kita dah ada kat depan meja makan sebab..
4. Tinggal lagi SEMBILAN minit nak berbuka puasa
5. Pada tarikh tu juga, mesti ada orang yang celebrate birthday yang ke-9, atau 19, atau 29, atau mungkin juga 99 tahun. kan?
6. Deep in my heart, I am 9 times happier. Happy for my bestie's perkembangan dalam hidup dia.
7. Pada waktu sekarang ni, saya mempunyai 9 vocabulary yang tidak dapat dipisahkan dari lidah saya mahupun ketika di bulan Ramadhan, yakni:

sengal
hantar saya balik rumah mak saya!
saje je
keji la dia ni
lu pahal
ya Allah ya Allah
ampeh btoi
homigod!! (dengan mata terbeliak sedikit)
kuang haja btol

8. Hari ini merupakan hari ke-9 saya berbuka puasa dengan kawan-kawan dan keluarga.
9. Saya inginkan sepasang anak kembar. Tapi saya tak dapat bayangkan keadaan perut saya JIKA dan HANYA JIKA saya mengandungkan anak kembar SEMBILAN orang.

Hadow~

Moral of the story:
Setiap orang akan mempunyai 1001 alasan bagi melengkapkan sesuatu yang diinginkan atau pon yang dihajati. Samada secara positif atau negatif. Tapi, pernahkah kita terfikir, yang orang-orang ni sebenarnya sangat kreatif? Kita patut menghargai dorang ni sebab bukan senang mereka alasan. Well.... I know la... I just did! Kekekekekke..


p/s: ouh, apparently this post is gonna be my 119th post! kekekeke~ What a number!